Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Το Ιμαρέτ


Περπατώντας στη Θεοδώρου Πουλίδου συναντά κανείς το Ιμαρέτ. Ένα τεράστιο οικοδόμημα το οποίο χτίστηκε το 1817 από το Μεχμέτ Αλή Πασά. Γεννημένος στην Καβάλα το 1769 κατέλαβε το 1805 το αξίωμα του Βαλή (αντιβασιλιά) της Αιγύπτου και δεν ξέχασε ποτέ την αγαπημένη του γενέτειρα. Έτσι, έχτισε σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της πόλης (στο λόφο της Παναγίας) ένα ιεροδιδασκαλείο, το Ιμαρέτ, έκτασης 4.500τ.μ. 

Το Ιμαρέτ υπήρξε θρησκευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο μεγάλης ακτινοβολίας που λειτούργησε όλο το 19ο αιώνα, μέχρι τις αρχές του 20ου. Από το 1902 έπαψε να λειτουργεί ως ιεροδιδασκαλείο και υπήρξε φιλανθρωπικό ίδρυμα ως το 1923, όπου βρήκαν καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν την εποχή εκείνη από την Μικρά Ασία. Το1954 το Ιμαρέτ χαρακτηρίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως διατηρητέο μνημείο. Αργότερα, στη σκιά της ιστορίας του, το Ιμαρέτ  έγινε μπαρ, ντίσκο, ταβέρνα και καφενείο.

Το ΙΜΑΡΕΤ βέβαια έγινε ξενοδοχείο μόλις το 2005.Το μνημείο ανήκει βάση κάποιων διακρατικών συμφωνιών στην Αιγυπτιακή κυβέρνηση η οποία το υπενοικίασε για 50 περίπου χρόνια στην Άννα Μισιριαν η οποία και το έφερε στην σημερινή του μορφή, με πολύ κόπο αφού είναι πολύ δύσκολο να αναστηλωθεί και να διατηρηθεί ένα τέτοιο μνημείο με κάθε λεπτομέρεια.


Πηγές κειμένου: Δημωφέλεια  Lapsus Linguae
Πηγές φωτογραφίων: Κική Τριανταφύλλη Lapsus Linguae




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου