Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

 Το κάστρο 


Το ίδιο και το κάστρο της που και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο. Τοποθετημένο στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας ή Παλιάς Πόλης όπως είναι γνωστή, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.
Καλά συντηρημένο και γεμάτο «μυστικά» και ενδιαφέροντα σημεία τραβάει την προσοχή ιστορικών, αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, φοιτητών αλλά και μαθητών απ’ όλο τον κόσμο. Έλληνες, ξένοι αλλά και Καβαλιώτες κάθε ηλικίας το επισκέπτονται για να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, να απολαύσουν την μοναδική θέα, να παρακολουθήσουν τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες και τις παιδικές εκδηλώσεις που γίνονται στο υπαίθριο θέατρο του και να θαυμάσουν τις εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας που φιλοξενούνται στους υπόλοιπους χώρους του Κάστρου. Το αναψυκτήριό του είναι ένα σημείο ξεκούρασης και αγαπημένος τόπος συνάντησης.


Η ακρόπολη του Κάστρου μήκους 65 μέτρων είναι βυζαντινό κτίσμα του οποίου η κατασκευή τοποθετείται στα 1425. Ένα σύμπλεγμα πύργων προμαχώνων και ισχυρών τειχών μπορούσε να εγγυηθεί την αποτελεσματική άμυνα της πόλης που ανέκαθεν είχε να αντιμετωπίσει πλήθος εξωτερικών εχθρών λόγω της στρατηγικής σημασίας της γεωγραφικής της σχέσης. Μετά την άλωση, τον εποικισμό και ουσιαστικά την ίδρυση της νέας πόλης ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής μαζί με τον Βεζύρη Ιμπραήμ ενδυναμώνουν το τείχος και το επεκτείνουν με αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνει όλες τις κατοικίες. Χτίζουν το υδραγωγείο της πόλης (Καμάρες) και μετατρέπουν με λίγα λόγια την Καβάλα σε ένα σχεδόν απόρθητο και πλήρως εξοπλισμένο μεσαιωνικό κάστρο. Παρότι με το πέρασμα των αιώνων τα κτίσματα του κάστρου δέχτηκαν σειρά βομβαρδισμών και λεηλασιών ορισμένα τμήματα διατηρούνται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση. 


Τόπος που σφύζει από ζωή για άλλη μία φορά στην μακρόχρονη ιστορία 
του, το κάστρο αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στην 
Καβάλα και συμβάλλει δυναμικά στην πολιτιστική και οικονομική 
ζωή του τόπου.

Φωτογραφίες: 





















Πηγές κειμένου:  the castle of Kavala  taxidologio
Πηγές φωτογραφιών: εικόνες google the castle of kavala gallery

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου